Document Actions
logo museo napolibeniculturali

Muzetë në rrjet

Muzeu Arkeologjik Kombëtar, Altamura Themeluar ne 1987, si rrjedhoje e nje Marreveshjeje ndermjet Soprintendenza Arkeologjike e Pulia-s, Bashkise se Altamures dhe Arkivi Bibloteka Muzeu Qytetar. Eshte hapur per publikun ne 1993. Muzeu u krijua si vends grumbullimi per materialet qe vinin nga zona arkeologjike urbane. Eshte konfiguruar si Muze kryesisht prehistorik, si rrjedhoje e zbulimeve paleontologjike shume te rendesishme ne vitet 90: shpelle e Lamulanga-s me skeletin e burrit te Altamures, si dhe guva ne te cilen jane gjendur gjurme dinozauresh. Per kete arsye ne vecanti, frekuentohet dhe nga shkollat fillore dhe gjimazet, ofron mundesine pasurimit te vizites ne seksionet prehistorike me laboratore didaktik, qe lejojne nje raport interaktiv me koleksionet muzeale.
Muzeu Kombëtar Onufri Në qendër të lagjes së banuar në kalanë mesjetare të qytetit të Beratit gjendet muzeu “Onufri”. Në të është përfshirë një fond I pasur ikonografik dhe disa objekte të shërbesës . Muzeu është organizuar në mjediset e kishës së katedrales së Shën Mërisë, që është ndërtuar në vitin 1797, mbi themelet e një kishe më të vjetër me të njëjtin emër. Ky muze mban emrin e piktorit më të shquar shqiptar të shekullit të 16-të Onufri, që krijoi në kushtet e qëndresës antiosmane dhe që ka lënë një fond mjaft të pasur në krijimtarinë ikonografike.
Muzeu Qytetar i Kanozes Pallati Iliceto Ne Nentor te 1933 themelohet ne Bashkine e Kanozes ne Pulia, “nje Muze Qytetar me qellimin per te mbledhur, sistemuar dhe ruajtur te gjitha materialet e zbuluara dhe qe do te zbuloheshin gjate germimeve ne territorin e bashkise. Nga 2007 Pallati Iliceto eshte godina e re e Muzeut, dhe ne ne te njeten kohe, pershkruan nevojen per te shprehur gjallerine e historise arkeologjike te Kanozes nepermjet korridoreve eksopozues adeguat.
Muzeu Kombetar Arkeologjik i Injacias Muzeu Kombetar Arkeologjik i Injacias, strukture moderne e themeluar ne 1975 jashte murit rrethues te qytetit mesapikas, dokumenton historine dhe topografine e qendres se rendesishme antike ne fazat e ndryshme te jetes se saj, nga Periudha e Bronzit deri ne Mesjete. Deshmite e shumta te grumbulluara gjate kerkimeve ne zonen arkeologjike qe nga viti 1912, japin nje celes per te lexuar karakteristikat e komuniteteve me antike te vendosura ne akropol qe nga shekulli XVI para eres sone, dhe te transformimit te vendbanimit nga nje fshat i thjesht me kasolle, ne nje qender urabane te lulezuar ne periudhen mesapikase, pajisur me nje structure mbrojtese murale. Domethenes eshte dokumentacioni qei referohet qytetit romak, prejardhur nga ndertasat publike, strukturat prodhuese, vendbanimet, dhe asaj prej impiantit urbane periudhen e Antikitetit te vone. Mbas afirmimit te kultit te krishtere ne qytet, Injacia u be nje qender peshkopale. Lokalisht njihet si “Muzeu midis Ullinjve”.
Fondacioni 'Ettore Pomarici Santomasi' Gravina, Pulia Fondacioni eshte krijuar ne 1920, me deshiren e shprehur ne testamentin e lene nga Baroni Ettore Pomarici Santomasi, dhe ekspozon objekte te interest historiko-artistik dhe arkeologjik.
Muzeu i Artit Mesjetar Korce Muzeu Kombetar I Artit Mesjetar Korce është çelur në vitin 1980. Eksponatet dhe fondet e pasura të tij përbëhen nga objekte historike, kulturore e artistike të periudhës mesjetare, që lidhen kryesisht me trashëgiminë e krishterë bizantine dhe pasbizantine. Ikonat, objektet prej guri, koleksioni i objekteve prej metalesh të çmuara, druri të gdhendur, tekstili, letre etj., janë shembuj të një pasurie e larmie vlerash të paçmuara.
Muzeu Kombëtar Etnografik Kruje Muzeu Kombëtar Etnografik i Krujës u përurua më 20 Nëntor 1989. Është një ndërtesë tradicionale e ndërtuar në mesin e shekullit të XVIII (1764) nga Ismail Pashë Toptani. Arkitektura e saj është orientale me koridor të mbyllur, tip kulle, dy katëshe me mure guri me gjerësi 60-80 cm. Në 15-16 mjediset e saj dhe në objektet e paraqitura në mjediset e jashtme, jepet një pamje e plotë e zejeve të ushtruara në Krujë dhe në të gjithë Shqipërinë dhe i mënyrës së jetesës duke filluar që 300 vjet përpara. Në të gjejmë objekte prej qeramike, druri, guri, hekuri, pambuku, mëndafshi, leshi dhe qëndisma të ndryshme të ekspozuara me finesë. Mosha e këtyre objekteve varion nga 60-70 deri në 500 vjeçare.
Muzeu Paleontologjik dhe Paletnologjik i qytetit të Maglie-s I themeluar në 1960 Muzeu Qytetar i Magli-es është transferuar në vendodhjen aktuale , një banesë e mrekullueshme di filllimit të viteve 1900 në të cilën bashk me bibliotekën Comunale të hapur që nga d 1666 përbëjnë kompleksin kulturor qytetar që ashtuquajtur Alca. I vetmi muze i Italisë së Jugut i dedikuar ristrukturimeve të pikturave prehistorike të të gjithë territorit salentin në qndrën e re që ka nxitur disa sektorë disiplinarë dhe dëshmitë njerëzore të epokës Historike të mëvonshëme dhe asaj të hershme . Në këto seksione tashmë klasike është shtuar këto koh seksioni etnografik , i pasur me objekte të artit afrikan . I pajisur me hapësira didaktike , me përfaqësime të kohës dhe evente të vogla Muzeu i Magile-s karakterizohet nga shërbimet e tij educative që tëheqin cdo vit grupet shkollore që vijnë nga jashtë Salento-s , grupet universitare dhe studjues të sektorit duke ofruar edhe escursione me temë territorin për grupet turistike dhe shoqërues.
Muzeu Historik Kombëtar i Tiranës Muzeu Historik Kombëtar (MHK) u përurua më 28 tetor 1981 dhe është institucioni muzeor më i madh në Shqipëri. E ndërtuar në pjesën perëndimore të sheshit ''Skënderbej '', godina e MHK është një nga veprat më të rëndësishme arkitektonike, me rol të veçantë në formimin urbanistik të kryeqytetit shqiptar. Ajo zë një sipërfaqe të përgjithshme prej 27.000 m2, ka sipërfaqe ekspozimi prej 18.000 m2 dhe një vëllim të përgjithshëm prej 81.000 m3. Muzeu është konceptuar që prezantimi e tij të bëhet nëpërmjet tetë pavioneve.
Muzeu Arkeologjik Kombëtar i Tiranës Muzeu Arkeologjik i Tiranës u hap më 1.11. 1948 si Muze Arkeologjik-Etnografik dhe vazhdoi i tillë deri në vitin 1976, kur u veçua pavioni etnografik dhe u organizua si muze i profilizuar arkeologjik. Ky muze prezanton kërkimet e zbulimet arkeologjike në të gjithë territorin e Shqipërisë. Materiali i ekspozuar në këtë muze përfshin një periudhë kohore nga epokat e gurit, tek ato të metaleve (bronzit e hekurit) kur lindi e u zhvillua qytetërimi ilir, duke vazhduar me periudhën e antikitetit ilir dhe periudhën e antikitetit të vonë, mesjetën e deri në pushtimin osman.
« Mars 2018 »
Di Mo Ma En Fr Sh
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Comunità Europea Interreg Italia-Albania Regione Puglia Ministria e turizmit, kultures, rinise dhe sporteve Direzione Regionale per i Beni Culturali e Paesaggistici della Puglia Tecnopolis Novus Ortus

This site conforms to the following standards:

Section 508 WCAG
Valid XHTML Valid CSS
E përdorshme në çfarë browseri